Τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν είναι: 1.Τίτλος του έργου 2.Συντελεστές (ηθοποιοί που έπαιξαν στο ραδιόφωνο, σκηνοθέτες κλπ) 3.Υπόθεση 4.Κάτι άλλο που εσείς θα μας προτείνετε


Διευκρινίζουμε ότι δεν θα υπάρχουν σύνδεσμοι (links) για τα έργα αυτά τα οποία όποιος θέλει μπορεί να τα προμηθευτεί από τα σημεία διάθεση της Ραδιοτηλεόρασης. ......................................... Επιστροφή στο Radio Theatre



Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Performance


Performance

Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση

του Tennessee Williams σε Α’ πρόσωπο

 

Για τέσσερις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη!

Πέμπτη 7 – Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 21.30

 

Στο Enola Café Bar - Βαλαωρίτου 19, Θεσσαλονίκη
Για πληροφορίες/ κρατήσεις: 6977426273

 O Tennessee Williams, γίνεται για πρώτη φορά θεατρικό πρόσωπο. Σε μια απρόσμενη επίσκεψή του στη θεατρική σκηνή, καταθέτει ενώπιον του κοινού, όλα τα προσωπεία της ζωής και της Τέχνης του, με την ειλικρίνεια που διακρίνει όσους δεν έχουν να κρύψουν τίποτα, επειδή έζησαν πολύ φανερά  σε ένα τρομαγμένο κόσμο. Ο Επισκέπτης, είναι ένας αυτοσαρκαστικός ροκ μονόλογος με μορφή τραγουδιού.

 Το κείμενο της παράστασης βασίζεται εξ ολοκλήρου στην βιογραφία του συγγραφέα, αλλά και στην μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στον Ρόμπερτ Τζένινγκς για το περιοδικό Playboy στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

 «Όταν γράφω δεν έχω στόχο να σοκάρω τον κόσμο και γι’αυτό εκπλήσσομαι όταν συμβαίνει αυτό. Αλλά δεν πιστεύω πως θα πρέπει να παραλείπουμε από την τέχνη ο,τιδήποτε συμβαίνει στη ζωή. Παρόλο που ο καλλιτέχνης θα πρέπει να το παρουσιάζει σε μια μοντέρνα και καλαίσθητη εκδοχή. Σκοπός μου είναι να λέω την αλήθεια ακόμα κι αν αυτό κάποιες φορές είναι σοκαριστικό» Tennessee Williams, The Paris Review 1981

 Στο Θέατρο συναντάει κανείς πολλά προσωπεία. Κάποιες φορές μπορεί να συναντήσει και πρόσωπα. Τα πρόσωπα αυτά, διακρίνονται από τα προσωπεία, από την δύναμη ζωής που φέρουν όταν απογυμνώνονται. Αν ρωτούσαμε τον Tennessee Williams πώς τα ξεχωρίζεις, πιθανόν να απαντούσε αφοπλιστικά: …από τον  υπερθετικό της αληθείας τους- τη μαγεία!

Χρύσα Καψούλη

                                    
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Ιδέα/Σύλληψη /Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Δραματουργική επεξεργασία: Χρύσα Καψούλη, Ζωή Μαντά
Μουσική επιμέλεια: Τσιμάρας Τζανάτος
Τραγούδι: Αντώνης Καργόπουλος

Performers: Σπύρος Βάρελης
                   Νεφέλη Σωτηροπούλου

Θεατρολόγος/Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζωή Μαντά
Επικοινωνία: Μαρία Σούμπερτ
Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαλούρης

 
Για τέσσερις παραστάσεις
από την Πέμπτη 7 Μαρτίου
μέχρι και την Κυριακή 10 Μαρτίου,
και Παρασκευή στις 21:30

Είσοδος: 12 ευρώ

 
              

 

 
 
 
 

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ


Αναλυτικό πρόγραμμα σεμιναρίων:

(σειρά με ημερομηνία έναρξης)

 

 
¨                   Εργαστήριο σκηνογραφίας - από το θεατρικό κείμενο στην πρώτη εικονοποίηση

Εργαστήριο διάρκειας 8 ωρών

Εισηγήτρια: Δάφνη - Ιωάννα Γιαννουλάτου θεατρολόγος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος MA in Visual language of performance University of the Arts, London

 Ένα κείμενο, θεατρικό ή λογοτεχνικό, είναι μια αλληλουχία εικόνων που σαν στόχο τους έχουν να δημιουργήσουν και να χτίσουν τον μοναδικό κόσμο που ο συγγραφέας έχει πλάσει με τις λέξεις του. Ο σκηνογράφος είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους των παραστατικών τεχνών που καλούνται να υλοποιήσουν ένα φανταστικό κόσμο στην πραγματικότητα. Για να φτάσει όμως κάποιος σε αυτό το σημείο πρέπει πρώτα να μάθει να έρχεται κοντά με το κείμενο, να μάθει να επικοινωνεί με το συγγραφέα και να αποκτήσει ένα προσωπικό όραμα, μια ατομική ιδέα.

 Η φάση της πρώτης εικονοποίησης ενός κειμένου είναι η πιο βασική. Γιατί; Γιατί είναι η πρώτη σκέψη και η πρώτη σκέψη είναι το πιο έντονο καθρέφτισμα της άποψής μας. Είναι η πρώτη επαφή με την προσωπική μας αισθητική και τα τρισδιάστατα σύμβολα της επικοινωνίας μας. Είναι ο εξατομικευμένος τρόπος επικοινωνίας αλλά και το διαφορετικό μήνυμα που θέλει να επικοινωνήσει ο καθένας.

 Το εργαστήριο αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να περάσουν από όλες τις παραπάνω φάσεις της παρορμητικής δημιουργίας στην τελική έρευνα και στο τελικό φιλτράρισμα που απαντάει σε ένα πολύ βασικό ερώτημα της σκηνογραφίας, γιατί δηλαδή υπάρχει ένα οποιοδήποτε αντικείμενο πάνω σε μία σκηνή και τι εξυπηρετεί δραματουργικά.

 Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους, ειδικευμένους ή μη καθώς ο καθένας θα ξεκινήσει ή θα συνεχίσει από το επίπεδο που βρίσκεται. Για την ύπαρξη γόνιμου διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών όλοι οι συμμετέχοντες θα δουλεύουν μεν στο ίδιο κείμενο, αλλά ο καθένας θα επεξεργάζεται την δικιά του ιδέα. Τέλος, είναι σημαντικό να έχει κανείς υπόψη του ότι οι εργασίες  δεν θα περιορίζονται μόνο στις ώρες του εργαστηρίου. Αυτό θα συμβαίνει γιατί τα ερεθίσματα και η διάθεση για έρευνα έρχονται από την καθημερινότητα του καθενός, από την διάθεσή του να τα ενσωματώσει στην έμπνευση η οποία με τη σειρά της θα γίνει η εικονοποίηση του κειμένου.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 85 € (ΜΕ Φ.Π.Α.) ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΚΠΤΩΣΗ  20%  ΑΝΕΡΓΟΙ: ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:  Πέμπτη 14 & 28 Φεβρουαρίου 14 & 28 Μαρτίου

ΩΡΑ: 19:30 - 21:30

 

¨                   To θέατρο του παραλόγου για θεατρολόγους, θεατρόφιλους και λοιπούς “περίεργους”!

Εργαστήριο διάρκειας 8 ωρών

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Σπύρος Πετρίτης, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α

 Έχετε περιέργεια να κάνετε τέσσερα πρώτα και απλά βήματα για να μάθετε τι είναι επί τέλους αυτό το θέατρο του παραλόγου που μεσουράνησε στην Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες; Ενδιαφέρεστε να διερευνήσετε ανάλογα ζητήματα αλλά και να καταλάβετε γιατί το επικαλούμαστε τόσο συχνά όταν θέλουμε να περιγράψουμε την ευρύτερη κατάσταση του ανθρώπου ως ατόμου αλλά και ως κοινωνικού συνόλου σήμερα; Σας προτείνουμε λοιπόν να συμμετάσχετε σε αυτό το σεμινάριο-ερευνητικό εργαστήριο με την ακόλουθη δομή:

1η συνάντηση:

Ορισμός πλασίου του σεμιναρίου, εισαγωγή στην έννοια του παραλόγου στο θέατρο και τη φιλοσοφία, ιστορική αναδρομή, διανομή βιβλιογραφίας και σημειώσεων, ανάθεση παρακολούθησης παραστάσεων ή/και ανάγνωσης έργων και παρουσίασής τους.

2η και 3η συνάντηση:

Ευγένιος Ιονέσκο και Σάμουελ Μπέκετ: Βίος και έργο τους από τον διδάσκοντα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υποομάδα που θα έχουν αναλάβει την παρουσίαση ενός συγκεκριμένου έργου ή παράστασης από το τρέχον ρεπερτόριο για τον καθένα από τους δύο συγγραφείς.

4η συνάντηση:

Λοιποί συγγραφείς του θεάτρου του παραλόγου και παρουσίασή τους, απόηχοι του θεάτρου του παραλόγου σήμερα: Πόσο διαχρονικό είναι το ρεύμα αυτό και πόσο μας αφορά εμάς σήμερα; Ποιές σκηνοθετικές και άλλες προκλήσεις παρουσιάζει ένα σύγχρονο ανέβασμα των έργων αυτών; Πώς αξιολογούμε την πορεία του σεμιναρίου;

Το σεμινάριο απευθύνεται σε θεατρολόγους και καλλιτέχνες του θεάτρου αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο για το θέμα.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 85 € (ΜΕ Φ.Π.Α.) ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΚΠΤΩΣΗ  20%  ΑΝΕΡΓΟΙ: ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πέμπτη 4 - 11 - 18 & 25 Απριλίου 

ΩΡΑ: 19:30 - 21:30

 
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στην

"Εταιρεία διαπολιτισμικών σπουδών" Λαμάχου 3 (Πλάκα), 2ος όροφος, Αθήνα τηλ 210-3608008
 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ:

Αντικαταβολή μέσω ACS

Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό

Με πιστωτική κάρτα σε 3 άτοκες δόσεις

Με χρήση της υπηρεσίας Pay pal

Μετρητά

 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο τηλέφωνο: 210-3608008

Στο e-mail: kondyli.workshops@gmail.com

 
Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ. Με αίτηση 5 εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη του εργαστηρίου

 
Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια μέσω Internet.

Ρωτήστε μας πώς μσω e-mail: kondyli.workshops@gmail.com

ή τηλεφωνικά: 210  3608008

 

 

 
Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ 5, 105 64 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ. 211 11 98 900, FAX 210 32 21 238

www.enploeditions.gr , info@enploeditions.gr

 



ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
 

O γάιδαρος ο Μένιος,

ο παραχαϊδεμένος”

της Στέλλας Μιχαηλίδου

 
2ος χρόνος

 

Οι παραστάσεις του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 & 17/2.

(Την Κυριακή 24/3
δεν θα πραγματοποιηθεί παράσταση).

 

 
Το έμμετρο χιουμοριστικό και τρυφερό παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου μεταφέρεται στη σκηνή από τέσσερις νέους ηθοποιούς και ζωντανή μουσική σε μια ευφάνταστη παράσταση που απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας.

Πρόκειται για την μεγάλη περιπέτεια της ζωής ενός παραχαϊδεμένου γαιδουριού και την βασανιστική πορεία του προς την ενηλικίωση. Ένα παραμύθι για την άλλη όψη της αγάπης, τη μοναξιά και τον αγώνα για την αναγνώριση και πραγματοποίηση του προσωπικού ονείρου.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπινιάρης
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Μουσική επιμέλεια – Ενορχήστρωση: Κώστας Κοράκης
Σκηνογραφική/ενδυματολογική επιμέλεια- Σκηνικά αντικείμενα: Μάρθα Φωκά
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στέλλα Μιχαηλίδου

Ερμηνεύουν οι: Κώστας Κοράκης, Δέσποινα Γιαννούλη, Γεωργία Κούρτη, Μαρία Τερζάκη

 
Από τις 2 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 11:30.

Εισιτήρια: 7€ παιδικό, 10€ ενήλικες

Αίθουσα Τέχνης στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 211 11 98 900-1